„Joe Biden szellemi állapota biztonsági kockázatot jelent” + videó

Egy felmérés szerint Joe Biden eddig 2024-ben átlagosan több mint egy baklövést (1,3) követett el naponta. Az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője szerint az idős elnök szellemi képessége alapvetően kérdőjeleződik meg, ami a demokráciadeficit mellett globális biztonsági kockázatot is rejt magában.

2024. 05. 03. 14:34
Egyik nő Biden-ellenes plakátot tart a Demokrata Nemzeti Kongresszus helyszíne előtt. Fotó: Olivier DOULIERY Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnököt csak ebben az évben eddig a Fehér Ház hivatala legalább 148 alkalommal volt kénytelen kijavítani – írta a Daily Caller. Az elemzés 118 olyan nyilatkozatra, beszédre és sajtóértekezletre terjedt ki, amelyekről a Fehér Ház leiratot adott ki, és amelyeket a Fehér Ház munkatársai utólag bizonyítottan kijavítottak.

President Biden speaks on Investing In America Agenda
Joe Biden amerikai elnök megjegyzéseket fűz a Befektetés Amerikába programjához (Fotó:  Anadolu/AFP/Peter Zay)

A módosítások Biden ténybeli tévedéseinek kijavításától kezdve a kihagyott szavak hozzáadásán át, egészen az elnök mondanivalójának teljes megváltoztatásáig terjedtek – jegyezte meg a hírportál.

Biden gyakori hibái komoly kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy alkalmas-e egy második négyéves elnöki ciklusra. 

81 évesen már most is ő a legidősebb elnök az amerikai történelemben, és egy második ciklus végén 86 éves lenne. A New York Times múlt hónapban közzétett felmérése szerint az amerikai választók 72 százaléka, köztük a demokraták több mint fele is egyetértett azzal, hogy Biden túl idős ahhoz, hogy eredményes elnök lehessen.

A történelemben nem példa nélküli, hogy az Egyesült Államoknak idős vagy beteg vezetője legyen, de a probléma Joe Biden esetében az, hogy az idős elnök szellemi képességei kérdőjeleződnek meg

– mondta el lapunknak Koskovics Zoltán, az Alapjogért Központ geopolitikai elemzője.

Amikor az Egyesült Államok elnöke belezavarodik a saját mondandójába, amikor eltéved a színpadon, amikor összekeveri a feleségét a húgával, amikor nem tudja, hogy melyik államban tartózkodik éppen vagy elfelejti, hogy az elnöki posztért küzd és nem a szenátori posztért, akkor azok nagyon súlyos kérdőjeleket vetnek fel a világ egyik legerősebb országa vezetőjének értelmi képességével kapcsolatban, mondta a szakértő.

Történt olyan is, hogy az amerikai elnök illedelmesen kezet fogott a levegővel egy beszédén.

Amikor a két észak-európai ország NATO-csatlakozásáról beszélt, Svédországot keverte össze Svájccal.

Máskor Írországot Izlanddal.

Vagy Gázát Ukrajnával, kétszer is.

Biden a sajtó előtt és füle hallatára megkérdezte a stábját, hogy válaszolhatna-e a közönség néhány kérdésére, és többször előfordult, hogy Bidennek nem hagyták, hogy válaszoljon az újságírók kérdéseire.

Ez a viselkedés és Joe Biden elnöksége egyfelől egy demokratikus deficitet is jelent, mert nagyon furcsa az, hogy egy több mint háromszázmilliós országban a baloldalon nem sikerült egy olyan jelöltet állítani, aki egyértelműen tudná demonstrálni a mentális hozzáértését, hangsúlyozta Koskovics Zoltán.

Ez egy mélyebb problémát is felvet, nevezetesen azt, hogy egy államot vezetni kell. Hogy egy államot annak vezetője irányítani tudjon, ahhoz fejben ott kell lennie. Ha ennyire egyértelműen megkérdőjeleződik az, hogy az ország legmagasabb rangú politikusa képes-e ellátni feladatát, akkor az amerikai állampolgárokban, de a világ más politikusaiban is felmerül az a kérdés, hogy valójában ki irányítja jelen pillanatban az Egyesült Államokat?

– tette fel a kérdést az elemző.

– Megkérdezhetnénk azt is, hogy ha nem Joe Biden irányítja az USA-t, hanem valaki más helyette, akkor miért nem ez a valaki más indul a választásokon

– tette hozzá.

Joe Biden amerikai elnök. (Fotó: AFP/Mandel NGAN)

Republikánus ellenfele a Donald Trump azt mondta, az Egyesült Államok nagy bajban van Biden miatt.

Ez az ország nagy bajban van. Soha nem voltunk még ilyen nagy bajban. Kicsit több mint hét hónapunk van a választásokig, és ez rövid időnek tűnik, de egy örökkévalóság, amíg ez az elmebeteg irányítja az országot. November 5-e a legfontosabb nap az országunk történetében

– mondta Trump.

A XXI. század geopolitikai válságában ki irányít?

Ma már mindenki számára egyértelmű az, hogy geopolitikai válságban van az egész világ, mondta az elemző. 

Az egyértelmű, hogy az egyre inkább többpólusúvá váló világrend egyik vezető hatalma lesz az Egyesült Államok. De nem mindegy a világ biztonsága szempontjából, különösen a mostani válságos időszakban, hogy az Egyesült államok elnöke milyen gyorsan és mennyire önállóan képes reagálni a legkülönbözőbb kihívásokra

– tette hozzá.

Joe Biden szellemi állapota jelenleg biztonsági kockázatot jelent úgy az USA, mint az egész világ számára, összegzett Koskovics Zoltán.

Az idős elnök szerencsétlen bénázásait egyébként egy videóban is összefoglalták:

Borítókép: Egy nő Biden-ellenes plakátot tart a Demokrata Nemzeti Kongresszus helyszíne előtt (Fotó: AFP/Olivier Douliery)


 



 


 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.